Ville Hänninen: Kirjan kasvot

"Tuntematon sotilas ei tuntuisi samalta teokselta, jos sitä hallitsisi hengetön elokuvakansi. Vladimir Nabokovin Lolitan lukukokemus tuhottiin irvokkaan yliseksuaalisilla kioskikansilla vuosikymmeniksi. Tove Janssonin Kuinkas sitten kävikään? olisi suorastaan lukukelvoton ilman kannen reikää, koska teos pohjaa siihen."

En ole varmastikaan ainoa, joka on valinnut kirjoja luettavaksi pelkän kannen perusteella. En kuitenkaan ole koskaan perehtynyt kanteen sen enempää, saatikka sitten kannen tekijään. Ja juuri siksi tartuin tähän kirjaan. Halusin tietää enemmän.

Ville Hännisen Kirjan kasvot esittelee sata kirjan kantta sadalta itsenäisen Suomen vuodelta. Kirjassa käsitellään kirjan ja kannen suhdetta sekä tuodaan esille varjoon jääneitä kansitaiteilijoita ja tarinoita kansien takaa.

Kirja ei kuitenkaan ollut niin kiinnostava kuin oletin. Olin todella innoissani kirjan lukemisesta ja halusin päästä tutustumaan suomalaisien kirjan kansien historiaan. Ehkä odotukseni olivat liian korkealla, mutta innostukseni laantui pikkuhiljaa kirjan puoliväliä kohti. Lopulta syvennyin vain itsestäni kiinnostavan näköisten kirjojen kansiin.

'Sata kirjan kantta ja tarinat niiden takana. Tämähän on nopea lukea', ajattelin kirjaa aloittaessani. Nopealukuinen kirja ei ollut. Kansiin tutustuttiin jokaisen vuoden kohdalla niin samanlaisesti, että se alkoi pikkuhiljaa kyllästyttää. Jaksoin lukea korkeintaan neljästä kannesta putkeen. Joissain kohdin tuntuu siltä, että kirjoittaja kertoo enemmän itse kirjasta kuin kirjan kannesta.

Oli kuitenkin kiinnostava nähdä esimerkiksi se, miten paljon aikaa eri kansien tekoon oli käytetty. Osa taiteilijoista luo hyvän kannen perehtymällä kirjaan, osa perehtymättä. Ne tarinat, joihin jaksoin syventyä, olivat oikeasti kiinnostavia.

Kirjan kasvot esittelee kyllä hyvin suomalaisten kirjan kansien historian ja eron ensimmäisen ja viimeisen kannen välillä näkee selvästi - niin itse kansissa kuin tarinoissa niiden takaa. Käydessään läpi kirjojen kansia, Kirjan kasvot käy läpi myös itsenäisen Suomen historian.

Luulen, että joku muu saisi Kirjan kasvoista enemmän irti kuin minä. Minuun se ei vain uponnut.

Arvio: 2,5/5 
Ville Hänninen. Kirjan kasvot - sata vuotta suomalaisia kirjankansia. SKS. 2017. 335 sivua.
Kirjastosta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Haluatko kertoa oman mielipiteesi kirjasta tai antaa minulle ehotuksia?