Katja Kettu: Kätilö

Sinun katseesi harhaili huoneen hameväessä. Se sipaisi palmikoita ja huiveja ja kosketti jokaisen kasvoja, ja jokainen tunui sävähtävän, Näkkälän Aunekin. Ja yhtäkkiä ymmärsin vajavaisen naiseuteni ja sen, että olin yltä päältä limakalvojen ja veren peitossa ja että vastapurtu napanuora roikkui suupielestäni. Sylkäisin sen lattialle ja rukoilin: Älä katso minuun. Ole kiltti Jumala äläkä anna tuon miehen nähdä minua. Älä katso minuun nyt.

Katja Ketun Kätilö kertoo todellisuuteen pohjautuvan tarinan, joka sijoittuu Lappiin toisen maailmansodan aikaisille vankileireille. Kirjan päähenkilö, suomalainen kätilö, rakastuu SS-upseeriin, Johann Angelhurstiin, ja seuraa tätä minne tahansa meneekin. Nainen päätyykin vankileirille, johon Angelhurst määrätään.

Päädyin lukemaan Kätilön, koska halusin lukea jotain samasta aiheesta kuin Petra Rautiaisen Tuhkaan piirretty maa. Aihe on kiinnostava ja tärkeä, mutten pitänyt Rautiaisen kirjasta kovinkaan paljoa henkilöiden pinnallisuuden vuoksi. Valitettavasti samaa on sanottava tästä.

Kirjan juoni oli melko sekava ja aloin pääsemään tarinaan sisälle vasta loppupuolella. Mielestäni kirja sisälsi myös liikaa rivoja kuvauksia ja turhia seksikohtauksia. Toistaan ällöttävämmän sukuelinten nimet todella vilisivät silmissä. Koen, että tarinan olisi voinut kertoa jopa paremmin, jos irstaita sanoja olisi vähennetty.

Jos rivoja kuvauksia ei oteta huomioon, pidin Ketun kerronnasta. Loppupuolella aloin pitämään myös tarinasta ja lopun lyhyt kuvaus siitä, mitä todella tapahtui teki kirjasta mielenkiintoisemman. Luen varmaan Kätilön jossain kohtaa uudelleen saadakseni selvän sen tapahtumista, mutta ensin ajattelin etsiä elokuvan. Otan myös vastaan suosituksia muista Lapin sodasta kertovista kirjoista, tahtoisin lukea siitä lisää!

Arvio: 3/5
Kettu, Katja. Kätilö. WSOY. 2011. 348 sivua.

2 kommenttia:

  1. Ketulla on uskomaton sankarikaksoset tarinankerronta hallussa. Ihailen. Muistuttaa Rosa Liksomin tekstiä esim. Everstinnaa, lue ihmeessä. Liksom ja Kettu ovat kotoisin Lapista, joten kieli on värikästä ja ujostelematonta. Yksi upeimmista Lapin sodasta kertovista kirjoista on Dora Dora.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kovasti vinkeistä, laitan nuo heti lukulistalle!
      Ajattelinkin, että kielen rajuus johtuu varmaan siitä, että Kettu on kotoisin Lapista. Erilaisia sukuelinten nimityksiä oli kuitenkin niin paljon, että lopulta tuntui siltä, että kirjailijalla on ollut tarkastuslista sanoista, jotka on pitänyt saada kirjaan mukaan. Toki luin kirjan tottumattomana etelän tyttönä, mikä varmasti vaikuttaa näkemykseeni.

      Poista

Haluatko kertoa oman mielipiteesi kirjasta tai antaa minulle ehotuksia?