Khaled Hosseini: Tuhat loistavaa aurinkoa

Kirjan jos toisenkin: Khaled Hosseini: Tuhat loistavaa aurinkoa
Ulkona raketit ujelsivat taivaalla Hikmatyarin ja Massoudin joukkojen taistellessa taukoamatta. Laila tiesi, että jossain päin kaupunkia joku oli juuri kuollut ja että musta savu häälyi jonkun rakennuksen yllä, joka oli juuri romahtanut kasaan yhtenä tomupilvenä. Aamulla olisi väisteltävä ruumiita.

Khaled Hosseini Tuhat loistavaa aurinkoa sijoittuu Afganistaniin sotien keskelle. Ensin seurataan Mariamia, joka kasvaa maalaistyttönä. 15-vuotiaana hänet naitetaan Kabulissa kolmekymmentä vuottta vanhemmalle Rashidille. Seuraavaksi seurataan Kabulissa kasvanutta Lailaa, jonka tulevaisuus on täynnä toivoa. Sota kuitenkin tuhoaa kaiken ja Lailasta tulee Rashidin toinen vaimo. Pikku hiljaa ystävyys alkaa kasvaa Mariamin ja Lailan välille.

Hosseinin toista kirjaa, Ja vuoret kaikuivat, yritettiin tuputtaa meillä lukiossa, mutten silloin vielä innostunut siitä. Nyt törmäsin aikasemmin julkaistuun Tuhat loistavaa aurinkoa ja päätin lukea sen osana Maailman kirjat -haastetta. Tämän jälkeen tahtoisin lukea Hosseinin muitakin kirjoja!

Alkuun kerronta tuntui tylsältä, mutta vähitellen aloin nauttimaan siitä. Hossein kuvaa joitain asioita todella kauniisti ja tunnelma muuttuu heti, kun sotaisammat ajat muuttuvat helpommiksi tai helpommat ajat kurjemmiksi. Sodan lisäksi kirjassa käsitellään myös muita vaikeita aiheita, kuten keskenmenoa ja parisuhdeväkivaltaa.

Tuhat loistavaa aurinkoa auttaa myös ymmärtämään taisteluita, jotka käytiin läpi vain pikaisesti yläasteen historian tunneilla. En tainnut olla edes elossa kirjan tapahtuma-aikana, joten muistoja uutisotsikoista minulla ei ole. Eniten kuitenkin pidin siitä, että kirja on ennen kaikkea koskettava tarina ystävyydestä.

Arvio: 4,5/5
Hosseini, Khaled. Tuhat loistavaa aurinkoa. Otava. 2008. 399 sivua.
Englanninkielinen alkuteos: A Thousand Splendid Suns. 2007.
Suomentaja: Kristiina Savikurki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Haluatko kertoa oman mielipiteesi kirjasta tai antaa minulle ehotuksia?